森永製菓(株)『森永五十五年史』(1954.12)

会社名 森永製菓(株)
Morinaga Seika Kabushiki Kaisha
Morinaga & Co., Ltd.
書誌事項 [ 1490 / A497 ]森永五十五年史
東京 : 森永製菓 : 1954.12
520p, 図版3枚 ; 31cm
Morinaga gojugo-nenshi
印刷: 凸版印刷 ; 装幀: 和田三造 ; 縦組み ; 原色図版(はり込) 2枚 ; 表紙に型押し (商標=エンゼルマーク) ; エンゼルマークの由来: p314-315
各種ID 『会社史総合目録 増補・改訂版』一連アイテム番号:0848 / 『主要企業の系譜図』図番号:4-13 / 『企業名変遷要覧』企業番号:4016
所蔵リンク
会社沿革と社史メモ
Company and Shashi Overview
佐賀出身の森永太一郎(もりなが・たいちろう、1865-1937)は米国で西洋菓子製法を学び、1899年(明32)東京に森永西洋菓子製造所を設立。1905年(明38)には貿易商松崎半三郎(まつざき・はんざぶろう、1874-1961)が入店し支配人となる。1910年(明43)会社組織の森永商店設立、1912年(大1)森永製菓と改称。創業時から製造しバラ売りしていたキャラメルは、改良を重ね一粒ずつ包装し携帯に至便かつ外箱を紙にすることで安価になり、菓子店のドル箱となった。1942年(昭17)戦時の企業統合により森永乳業、森永食品工業、東海製菓、森永関西牛乳を合併、翌年森永食糧工業と改称するが、戦後1949年(昭24)商事部門、乳業部門を分離し、森永製菓に社名復帰した。55年史では第1部が森永太一郎と松崎半三郎の回顧録、第2部が創業からの写真録で商品や広告等を紹介、第3部は資料。
Originally from Saga, Morinaga Taichiro (1865-1937) studied the manufacturing process of Western-style sweets in the United States and established Morinaga’s Western Confectionery Shop in Tokyo in 1899. In 1905, Matsuzaki Hanzaburo (1874-1961), who had been involved in foreign trade, joined the shop and became manager. In 1912 the shop reorganized into a joint-stock company, becoming Morinaga & Co., Ltd. Caramels had been manufactured and sold individually since the establishment of the company, but were improved and, as a result of changes in packaging, became a hit product. In 1942, due to wartime business integrations, various companies were merged together and the new company renamed Morinaga Shokuryo Kogyo (“Morinaga Food Industry”) the following year. After World War II, the commercial and dairy departments were divided and the name was changed back to Morinaga Seika (“Morinaga Confectionery”). The 55-year history includes memoirs of Morinaga Taichiro and Matsuzaki Hanzaburo in Part I, pictures of goods and advertisements dating back to the founding in Part 2, and documents and materials in Part 3.
日経業種 食品
会社名・団体名変遷図
渋沢栄一伝記資料事業名
センター・ブログ
PermaLink https://shashi.shibusawa.or.jp/details_basic.php?sid=1490
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